skip to Main Content

Een nieuwe organisatie: hoe pas je je aan?

Wie werkt via detachering kan bij veel verschillende organisaties een kijkje in de keuken nemen. Ontzettend leuk en leerzaam, maar je gaat ook steeds in een nieuw team aan de slag. Die eerste dag blijft – hoe vaak je het ook hebt gedaan – toch een beetje spannend. Hoe pas je je aan binnen een nieuwe organisatie?

  1. Luister veel

Als je net binnenkomt, helpt het om te luisteren naar wat er om je heen gebeurt en niet direct met iedereen de discussie aan te gaan. Door te luisteren, vang je op hoe er met elkaar wordt omgegaan en hoe die ene collega van wie je de naam direct was vergeten ook alweer heet.

  1. Koffie, koffie, koffie – of thee natuurlijk

Als gedetacheerde moet je je collega’s natuurlijk leren kennen – en zij jou. Ga lekker een kop koffie drinken om wat meer over elkaar te weten te komen. Dat is niet alleen gezellig, maar ook nuttig: je weet straks precies bij wie je kunt aankloppen als je ergens tegenaan loopt tijdens het werk.

  1. Blijf jezelf

Natuurlijk moet je je voegen naar de organisatie waarin je binnen komt lopen, maar nog belangrijker: blijf jezelf. Een opdracht of baan is gedoemd te mislukken als je jezelf anders voordoet dan je daadwerkelijk bent. Dat lukt misschien een paar weken, maar een paar maanden wordt een stuk moeilijker. Je bent niet voor niets aangenomen voor de opdracht.

  1. Kom op tijd

We hoeven het eigenlijk niet te zeggen, maar toch is het ontzettend belangrijk: zorg dat je op tijd bent. Niets is zo vervelend om te moeten wachten en het laatste dat je wilt, is dat mensen direct een slechte eerste indruk van je hebben. Pak dus een trein eerder of stap een kwartiertje eerder de auto in.

  1. Wees voorbereid

Natuurlijk heb je tijd om te wennen aan je baan of opdracht als je eenmaal écht begonnen bent, maar voorbereiden kan nooit kwaad. Kijk eens op LinkedIn wie je nieuwe collega’s zijn of fris je vakkennis op. Altijd mooi meegenomen en je hebt direct een streepje voor bij je team.

Lijkt het jou iets om op opdrachtbasis bij gemeente, provincie of omgevingsdienst aan de slag te gaan? Ben jij gespecialiseerd in algemeen bestuursrecht of het fysieke domein óf wil je gewoon eens wat meer informatie over de werkwijze van PhnX? Neem dan contact met ons op.

Back To Top